top of page

Родина американців українського походження відкрила найбільшу в світі книгарню


книгарня

У Портланді, США, родина Павелків, американці українського походження, створили найбільшу в світі книжкову крамницю. Вона налічує 4 млн книжок 25 мовами світу.

Магазин Powell´s Books – один із найбільших книжкових магазинів у світі. У книгарні працює 500 людей. Щодня вони продають майже 12 тис. книжок. Більшість із них – вживані екземпляри, передає Голос Америки.

"Ми ставимось до кожної книжки серйозно, незалежно від того, на яку вона тему: історія кохання, вестерн, фентезі чи релігія. У нас є література на всі можливі смаки", - ділиться секретом бізнес-успіху власник Майкл Пауел.

Букіністична крамничка має кілька джерел постачання. Один із них – приватні колекції. Приймають не все підряд. Продавці - професіонали, знавці книжок. Перевагу віддають рідкісним і старим виданням або орієнтуються на смаки конкретної категорії читачів.

"Більшість книжок люди приносять у сумках, із дому. Нам їх продають за готівку чи подарункову картку. У день ми приймаємо 3–4 тисячі книжок", – розповідає Майкл.

У книгарні є невеличка україномовна колекція. Дідусь Майкла емігрував у США із Західної України. А його батько народився у Пенсильванії. Сам Майкл ніколи не був в Україні, не знає мови і не має вишиванки. Але каже, що його виховували в українських традиціях.

"Коли у мене питають національність, я завжди відповідаю: українець. Хоча у мене немає багато досвіду спілкування з українцями. Мені було десь 18 – у Портланді почали будувати Українську православну церкву. Батько запропонував священикові жити у нас удома. Завдяки цьому батько знову вивчив українську мову і почав допомагати українським емігрантам шукати роботу. Він також став одним зі спонсорів будівництва церкви й активно допомагав грішми. З того часу він став дуже активним в українській громаді", - додав він.

Наразі управлінням магазину займається донька Емілі. Сам Майкл працює над ціноутворенням і відбором книжок. Каже, що це те, з чого вони з батьком починали бізнес.

Джерело: "Буквоїд"

Соціальні мережі
bottom of page