top of page

Оголошено переможців третього конкурсу історичного оповідання «ProМинуле»


Загалом цьогоріч на конкурс історичного оповідання «ProМинуле» надійшло 128 оповідань із різних куточків України та з-за кордону, а міркували учасники над темою «Українське місто у 1920-х».

З-поміж авторів теперішнього літературного змагання наймолодшому – 13 років, найстаршому – 79. Географія цьогорічних учасників неабияка: Київ, Харків, Львів, Суми, Охтирка, Житомир, Бровари, Підгороднє, Берлін, Кларксвіл, Кривий Ріг, Первомайськ, Запоріжжя, Бахмач, Умань, Біла Церква, Полтава, Дніпро, Кам’янець-Подільський, Луцьк, Шостка, Ніжин, Кременчук, Сміла, Одеса, Івано-Франківськ, Маріуполь…

Відбирало переможців журі у складі знавців літературного слова Софії Філоненко, Віктора Разживіна та Віталія Михайловського. Власне, на тріумфальний п’єдестал у І лізі вони запросили: Дмитра Шияна, автора оповідання «Виклик» (перше місце); Олега Форостюка (псевдонім – Марко Каламар), який описав Київ 1920-х у творі «Викрадення Дракона» (друга сходинка); Івана Канівця з оповіданням «День святого Йосипа» (третя позиція).

У ІІ лізі відзначені: Альона Бичковська з твором «Гекса і чесні злодії», Анастасія Якименко з оповіданнями «За щастям», «Всі свої», Ірина Пасько з роботою «Паралакс», Михайло Цьома з «Persona grata», Василь Горбатюк із «Дебютом», Наталка Доляк із «Дзиґою», Ірина Звонок з історією «Гурток юних безбожників», Галина Лицур-Щадей з оповіданням «Допоки звучить фортеп’ян», а також Марина Павленко з «Драмою в Умані».

У ІІІ лігу потрапили Олександр Вівчарик із твором «Валіза артиста», Вадим Грін (справжнє прізвище – Гринченко) з «Гіпсовою маскою», Віоліна Ситнік із нарисом «Квітка і камінь», Юрій Гуз із «Комуною», Ольга Радей з оповіданням «Модистка» та Максим Дупешко, який написав «Народитися на межі століть і мати молодість у двадцяті».

Згідно з умовами конкурсу, переможці отримують фінансову нагороду. Крім того, організатори («ЛітАкцент» та видавництво «Темпора») обіцяють, що оповідання, які потрапили в «короткий список», будуть опубліковані окремим збірником.

Соціальні мережі
bottom of page