top of page

Фонд Івана Франка оголосив про прийом робіт на здобуття міжнародної премії


Фонд Івана Франка премія видавництво

Фонд Івана Франка оголосив про початок прийому робіт на здобуття Міжнародної премії його імені у 2018 році з 15 січня. Про це повідомив Ігор Курус – директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка – на прес-конференції в Укрінформі.

«Фонд приймає роботи з 15 січня до 1 березня 2018 року, тобто науковці мають півтора місяця.

6 номінантів на здобуття премії, по 3 у кожній номінації — за вагомі здобутки у галузі україністики та за вагомі здобутки у галузі соціально-гуманітарних наук — буде визначено Міжнародною радою експертів на початку травня 2018 року. Лауреатів премії обере та оголосить Міжнародне журі, яке засідатиме 22-24 червня у Віденському університеті. А 27 серпня, у день народження Івана Франка, на його батьківщині в місті Дрогобичі відбудеться церемонія нагородження», – сказав Курус.

Він зазначив, що міжнародне журі складається з 12 членів і цього року в журі було 12 докторів наук із 6 країн світу. Географія представництва експертів теж широка, як географічно — в експертній раді цьогоріч було 49 вчених з 11 країн світу, зокрема з Колумбійського університету в США, з Великої Британії, Німеччини, Ізраїля, Хорватії, Словенії, — так і щодо наукових дисциплін.

Курус додав, що правління Фонду внесло зміни до деяких положень премії, «щоб члени журі і експертні ради, які працюватимуть з роботами і науковцями, змогли зробити більш об’єктивну оцінку».

«Премія імені Івана Франка фактично побудована за Нобелівською системою, тож оцінюватимуть наукові роботи за трьома ступенями — номінаційні комітети, міжнародна експертна рада та міжнародне журі, що дає всі підстави визнавати, що премія відповідає всім найвищим критеріям об’єктивності та прозорості при її присудженні”, — підкреслив у свою чергу Володимир Бугров — член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

Бугров нагадав, що у 2016 та 2017 роках розмір преміального фонду був 500 тис. грн. Щодо 2018 року, то, за його словами, розмір премії буде визначений у січні.

«Уже сьогодні Міжнародна премія імені Івана Франка стала явищем, яке є новим для України. Премія імені Івана Франка — це своєрідний ліфт для український вчених, це шанс стати відомим і поширити свої надбання у світі. З іншого боку, це своєрідне вікно в Україну, яке відкриває науковцям свіжу державу», — наголосив Роланд Франко — голова правління Міжнародного фонду Івана Франка.

Він зазначив, що в минулі роки премія мала високу конкуренцію і достойних лауреатів, і висловив сподівання, що й наступного року лауреатами премії стануть достойні вчені, які зроблять яскравий внесок у розвиток україністики та соціально-гуманітарних наук.

Як зазначалося, на здобуття Міжнародної премії ім. Івана Франка роботи науковців мають подавати академічні установи, вищі навчальні заклади України та країн світу, з якими Україна має дипломатичні відносини, а також лауреати премії попередніх років.

З переліком документів та з положенням про Премію можна ознайомитися на сайті Фонду.

Роботи на здобуття Премії слід надсилати на поштову адресу: 01034, м. Київ, вул. Володимирська, 48а, оф. 15 або на електронну адресу: frankofund@ukr.net.

Джерело: "Літакцент"

Соціальні мережі
bottom of page