top of page

Визначені переможці премії імені Лесі Українки


видавництво премія Лесі Українки

Комітет з присудження Премії Кабінету міністрів імені Лесі Українки ухвалив рішення щодо присудження трьох премій за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва, передає “Укрінформ”.

"Комітет з присудження Премії Кабінету міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва 6 лютого ухвалив рішення рекомендувати присвоїти премії. У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» переможцем визнано письменницю Марію Морозенко та її повісті «Іван Сірко – великий характерник. Іван Сірко – славетний кошовий», «Я закохалася». У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» переміг доробок художниці Катерини Іванової. Це, зокрема, оформлені нею книжки «Йде до нас колядочка», «Лісовий урок» Станіслава Шаповалова та «Пісня тоненької очеретини» Василя Чухліба, що вийшли друком у видавництві «Авіаз». У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» більшістю голосів комітет проголосував за присудження премії анімаційному серіалу Степана Коваля «Професіонал» (ТОВ «Новаторфільм»)", - йдеться у повідомленні Держкомтелерадіо.

Всього у номінації "Літературні твори для дітей та юнацтва" було висунуто 24 книги, що вийшли друком у 16 українських видавництвах. Зокрема, серед них твори відомих дитячих авторів Івана Андрусяка "Лякації" та "28 днів із життя бурундука", Алли Потапової "Молочний зуб дракона Тишка", Марії Морозенко "Я закохалася" та "Іван Сірко - великий характерник. Іван Сірко - славетний кошовий", Наталії Чуб "Бетсі, не плач", Лесі Пилип'юк "Котик зорі рахував", а також віршована «Абетка» Петра Товстухи, що вийшла друком у "Видавничому будинку "Еллада".

У номінації "Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва" висунуто 12 книжок, над оформленням яких працювало 8 художників.

В номінації "Кінотвори для дітей та юнацтва" були представлені три роботи: дитячий художній фільм "Казка старого мельника" (режисер Олександр Ітигілов), міжнародна кінотрилогія "Моє дитинство" (автор сценарію та режисер Ірина Правило), та анімаційний серіал "Професіонал" (режисер та аніматор Степан Коваль).

У номінації "Театральні вистави для дітей та юнацтва", в якій представлена одна вистава - "Моя українська мама" художнього колективу народного театру юних "Шпаківня" Сумського палацу дітей та юнацтва, було прийнято рішення премії не присуджувати.

Премія Кабінету міністрів ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва заснована за пропозицією Держкомтелерадіо у 2004 році. Присуджується щороку у 4 номінаціях, до дня народження Лесі Українки - 25 лютого, за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання.

Соціальні мережі
bottom of page