top of page

УКФ презентував конкурсні програми на 2020 рік


Український культурний фонд провів пресконференцію з нагоди старту конкурсних програм, які підтримуватимуть реалізацію мистецьких проєктів у 2020 році.

Проаналізувавши перебіг чинних конкурсних програм і запит їхніх учасників, УКФ розробив та впровадив низку змін для покращення технічних процедур, методики експертного оцінювання, відмовився від деяких обмежень заради залучення ще більшої кількості якісних інноваційних культурних проєктів. Прагнучи збільшити кількість заявок з різних областей України, УКФ планує протягом листопада і грудня провести інформаційні дні в усіх регіонах країни.

Український культурний фонд реалізував у 2019 році понад 430 культурних проєктів у межах семи програм. На цьому наголосила голова Українського культурного фонду Марина Порошенко.

«Загальний бюджет, спрямований на реалізацію цих проектів, склав майже 510 млн грн. Це дало можливість здійснити предпродакшен і продакшен 126 фільмів та серіалів, реалізувати 48 освітніх програм, створити 27 виставок та 29 театральних вистав, провести 56 фестивалів та 9 конференцій, віддрукувати 48 видань та реалізувати багато інших проєктів», — поінформувала голова УКФ.

Цього року проекти будуть реалізовуватися в рамках таких 10 програм: «Знакові події», «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти», «Створюємо інноваційний культурний продукт», «Аналітика культури», «Інклюзивне мистецтво», «Аудіовізуальне мистецтво», «Мережі й аудиторії», «Культурні столиці України», «Культура заради змін», «Культура. Туризм. Регіони».

Серед них, зокрема, є 3 нових програми:

«Культурні столиці України» — надає можливість українським територіальним громадам у майбутньому претендувати на статус Культурної столиці Європи. Метою програми є сприяння промоції та розвитку культури в рамках реформи децентралізації з урахуванням спроможності територіальної громади, потреб й інтересів членів цієї громади.

«Культура. Туризм. Регіони» — покликана посилити туристичну привабливість регіонів шляхом стимулювання місцевого культурного розвитку громад та генерування конкурентоспроможних культурних продуктів. Для пілотного проекту обрано Програмою КЕУ дві області: Закарпатську та Одеську.

«Культура заради змін» — спрямована на посилення українсько-німецької співпраці та спільний пошук відповідей на виклики сучасного світу через підтримку культурного діалогу та створення спільних культурно-мистецьких продуктів. Мета програми:підтримка молодих митців та мисткинь, організацій та культурних операторів/ок з активною громадянською позицією за демократичні цінності, які бажають співпрацювати у сферах культури та мистецтва задля розбудови нових зв’язків та створення партнерств між організаціями з України та Німеччини та посилення громадянського суспільства.

Подати проєктну заявку на конкурсні програми можна до 15 січня 2020 року. На програму «Культура. Туризм. Регіони» — до 14 листопада 2019 року.

Подати заявку можна на сайті УКФ.

Джерело: "Літакцент"

Соціальні мережі
bottom of page