top of page

Переклад книги В’ятровича про польсько-українську війну видали в Канаді


Англійський переклад відомої праці історика Володимира В’ятровича про польсько-українське протистояння 1940-х років вийшов друком у видавництві в Торонто.


«‎Друга польсько-українська війна. 1942–1947»‎ вперше була видана у 2011 році видавництвом Києво-Могилянської академії. Спираючись на унікальні джерела радянських, німецьких, польських та архівів ОУН, Володимир В’ятрович розповів про донедавна малодосліджені історичні події збройного конфлікту між поляками та українцями, що вибухнув у 1942 році на Холмщині, зокрема про його причини, перебіг і наслідки. Автор приділив чимало уваги впливу політичних процесів на перебіг воєнних дій, спробам налагодження співпраці між представниками двох сторін під час та після Другої світової війни, а також ролі й місцю цієї війни в пам’яті обох народів.


Англійськомовна версія книги історика вийшла під назвою «The Gordian Knot. The Second Polish-Ukrainian War 1942–1947» («Гордіїв вузол. Друга польсько-українська війна 1942–1947») у канадському видавництві «Horner Press».

Раніше цю книгу переклали та видали у Польщі. Згодом в Україні вийшов науково-популярний і доповнений варіант цієї праці «За лаштунками “Волині-43”. Невідома польсько-українська війна».


«Те, що я називаю “Друга українсько-польська війна”, – каже В’ятрович, – це останній акорд у протистоянні між українцями й поляками, після вичерпання якого були усталені сучасні кордони. Чому війна? Ніхто зі сторін, що були суб’єктами конфлікту, не оголошував війни. Але в історії, зокрема й XX століття, є десятки «неоголошених» воєн. Тим не менше, вони були війнами. Головними суб’єктами цієї війни були збройні сили обох сторін – УПА і АК. Вони мали свої політичні організації, проводили навіть фронтові бої, врешті, визнавали одне одного сторонами в борні на переговорах 1942–1945 років».


«В’ятрович має рацію, коли стверджує, що найкраще розглядати конфлікти між поляками й українцями під час та після Другої світової війни не як окремі вирвані з контексту випадки, а як цілісне, — зауважує американський історик професор Олександр Мотиль. – В’ятрович припускає, що насильство було результатом суперечливих сил».


Comments


Соціальні мережі
bottom of page