top of page

Оргкомітет Пулітцерівської премії визначився з цьогорічними тріумфаторами в царині літератури


Оргкомітет Пулітцерівської премії, однієї з найпрестижніших у США в галузі журналістики й літератури, назвав найкращим романом 2020 року книгу Колсона Вайтгеда «Хлопці з Нікелевої академії». Нагороду в галузі поезії отримує Джеріко Браун за збірку «Традиція». Найкращим драматичним твором визнано мюзикл Майкла Джексона «Дивна петля». Загалом відзнаки присуджено в 22 номінаціях.

Роман «Хлопці з Нікелевої академії» (The Nickel Boys, 2019) розповідає історію двох чорношкірих вихованців сумнозвісної Флоридської школи для хлопчиків – колонії для неповнолітніх злочинців. Дія твору починається в 1960-і роки. Колсон Вайтгед (Colson Whitehead) уже був лауреатом премії Пулітцера в 2017 році. Тоді, зокрема, відзначили його роман «Підземна залізниця».

Збірка «Традиція» (The Tradition, 2019) Джеріко Брауна (Jericho Brown) вшанована премією за тонкий ліризм, переплетений з актуальною проблематикою. Власне, Браун вивчає слабкість людських тіл, яким загрожують страх і насильство.

Герой мюзиклу «Дивна петля» (A Strange Loop) Майкла Джексона (Michael R. Jackson) – чорношкірий письменник, який змушений заробляти на ненависній роботі, а для душі пише мюзикл.

Найкращим історичним твором визнано книжку Калеба Макденіела (Caleb McDaniel) «Солодкий смак свободи: справжня історія рабства й набуття прав в Америці» (Sweet Taste of Liberty: A True Story of Slavery and Restitution in America, 2019). Це реальна історія чорношкірої жінки з Цинциннаті, яка народилася рабинею, звільнилася з неволі в 1848 році, а в 1853-му її знову викрали й продали в рабство. Удруге діставши свободу вже після Громадянської війни, Генрієтта Вуд подала судовий позов проти свого викрадача.

Найкращою біографією журі визнало книжку Бенджаміна Мозера (Benjamin Moser) «Зонтаг: її життя і діяльність» (Sontag: Her Life and Work, 2019). Дослідження Мозера базується на сотнях бесід із людьми, які знали Зонтаг, але ніколи раніше не висловлювалися про неї, а також на документах з архіву письменниці. Портрет Зонтаг доповнюють понад сто фотографій.

Нагороду в жанрі нон-фікшн цього року отримала книжка історика Грега Грандіна (Greg Grandin) «Кінець міфу: від фронтира до стіни на кордоні в свідомості Америки» (The End of the Myth: From the Frontier to the Border Wall in the Mind of America, 2019).

Найкращим музичним твором визнали оперу «Центральний парк, 5» (The Central Park Five) Ентоні Девіса (Anthony Davis). В основі лібрето – історія п’яти молодих афро- і латиноамериканців, хибно звинувачених у зґвалтуванні й звільнених лише через 13 років завдяки появі нових ДНК-досліджень.

Крім того, названо лауреатів Пулітцера в 15 «журналістських» категоріях.

Пулітцерівська премія заснована в 1917 році. Нині її переможців назвали вже в 104-й раз.

Джерело: «ТекстОver»

Соціальні мережі
bottom of page