top of page

Хто отримав Пулітцера-2020 у галузі журналістики?


У США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії. Крім нагород у царині літератури, свою порцію уваги й заслуженої шани отримали також володарі гострого пера та пильного ока – журналісти і фотокореспонденти.

У номінації «Міжнародна журналістика» відзнаку отримали співробітники газети The New York Times за «серію статей про хижацьку поведінку режиму Володимира Путіна, написаних із ризиком для життя».

Нагорода за найкращі матеріали на внутрішньополітичну тематику дісталася кореспондентам видання ProPublica за серію статей про проблеми на 7-му флоті ВМС США і журналістам газети Seattle Times за матеріали про помилки, допущені у проєктуванні літаків Boeing 737 MAX.

Найкращим журналістським розслідуванням стала серія публікацій The New York Times про таксистів міста.

У номінації «Роз’яснювальна журналістика» перемогли репортери The Washington Post за «проривні» матеріали про те, яким згубним може бути ефект від глобального потепління.

Фотографи інформагентства Reuters отримали приз у номінації «Новинна фотографія» за проєкт про протести в Гонконгу, а фотокореспонденти AP – у номінації «Художня фотографія» за висвітлення життя у регіоні Кашмір.

Журналісти Anchorage Daily News і ProPublica були відзначені в головній номінації «Служіння суспільству». Вони писали про нестачу поліцейських у невеликих населених пунктах Аляски і багаторічне ігнорування цієї проблеми владою.

У цілому, на журналістській ниві Пулітцерівська премія присуджується в 15 категоріях. На відзнаку можуть претендувати всі творчі працівники, незалежно від національності. Єдина умова – їхня робота повинна бути опублікована в американській газеті. А от на винагороди у сфері поезії, драми і музики можуть бути висунуті вилючно громадяни США.

Засновником престижної Пулітцерівської премії став американський журналіст і видавець угорського походження Джозеф Пулітцер (1847–1911). У 1904 році він склав заповіт, згідно з яким пожертвував два мільйони доларів Колумбійському університету в Нью-Йорку. Велика частина цих грошей призначалася для створення спеціалізованого навчального закладу для журналістів, а чверть суми – для вручення премій і стипендій у галузі літератури, журналістики й освітньої діяльності.

Невдовзі після смерті Пулітцера була створена Школа журналістики при Колумбійському університеті. Перше вручення премії відбулося в червні 1917 року.

Соціальні мережі
bottom of page