top of page

В Україні функціонує бібліотека книжок для незрячих


У бібліотеці можна замовити книги шрифтом Брайля з будь-якої точки України в тимчасове безоплатне користування.

Торік в Україні створено бібліотеку книжок шрифтом Брайля. «За цей час у ній з’явилося 92 книжки. Здебільшого це література для дітей: від найменших, які читають казки, до випускників шкіл. Однак є твори і для дорослих. У нас є постійні читачі, і ми дуже раді новим. Враховуючи ситуацію з карантином у країні, їх стало більше», – відзначає Ірина Кривущенко, менеджер проєкту «Книга Брайлем».

В Україні книжок для незрячих наразі мало. У великих містах їх можна знайти в центральних бібліотеках або в спеціалізованих навчальних закладах, але жителі маленьких міст не мали доступу до друкованої літератури. Утім, зараз з’явилися сучасні сервіси доставки книг, як-от: Brailem.com.

Незрячі люди читають книжки пальцями, для цього використовується шрифт Брайля. Вважається, що нині література шрифтом Брайля вже не така актуальна, як раніше, адже на ринку представлено багато аудіокниг. Проте вони не можуть повністю замінити один одного. Для цього існує безліч як раціональних, так і емоційних причин.

Фахівці, які працюють із незрячими дітьми, відзначають, що читання шрифтом Брайля розвиває дрібну моторику, підвищує грамотність, адже неможливо навчитися читати й писати на слух. Крім того, саме такий спосіб читання збільшує шанси знайти роботу в майбутньому (є дослідження, що підтверджують зв’язок між знанням шрифту Брайля та працевлаштуванням).

Діти ж люблять книжки з інших причин. Вони кажуть, що краще сприймають інформацію, можуть самі обирати інтонацію та швидкість читання, відзначають, що активно включені в процес, тому що просто слухати – нудно.

Нові книжки в бібліотеці з’являються здебільшого за рахунок засновників («Фонд сім’ї Нечитайло» і «Здоров’я майбутнього») та інших ініціатив, які адаптують книжки для незрячих. Завдяки доброчинцям протягом минулого року побачили світ «Маленька книга про любов» Ульфа Старка і «36 і 6 котів-детективів» Галини Вдовиченко. Торік також надруковано шрифтом Брайля збірку дитячих віршів «Бузиновий цар» Ліни Костенко. Зараз триває збір коштів на першу частину Гаррі Поттера – «Гаррі Поттер і філософський камінь».

Джерело: «ТСН»

Соціальні мережі
bottom of page