top of page

Ніклас Натт-о-Даґ став лауреатом Почесної премії міста Стокгольм


Щороку місто Стокгольм вручає відзнаки в п’яти різних категоріях діячам мистецтва за значний внесок у культурне життя Швеції. Цьогорічним лауреатом премії у номінації «Література» став Ніклас Натт-о-Даґ. Його відзначили за романи «1793» і «1794», які відтворюють життя Стокгольма за межами красивих фасадів. Церемонія нагородження відбудеться у серпні.

Перші два романи з запланованої трилогії Натта-о-Даґа мали великий успіх не лише в Швеції, а й за кордоном. Журі премії наголосило, що Ніклас Натт-о-Даґ описує темну історію Стокгольма, переносячи читача в брудну й жорстоку реальність минулого. «Ці книжки позиціонуються як детективні, але це також історії про аморальність, зло, і про тих, хто несе людяність та домагається справедливості» – зауважили судді.

«1793» – роман про страшний злочин, складне розслідування і невимовно жорстокий світ кінця XVIII століття. Несправедливість чекає просту людину, тоді як вельможні злочинці завжди уникають покарання завдяки багатству й зв’язкам. Читаючи цей чималий твір, вам щораз хотітиметься взяти карту й знайти площу, де стоїть пам’ятник королеві, вулицю, якою проїжджав Сесіл Вінге, острівець, куди звозили волоцюг та дрібних злодюжок. А дивлячись на фотографії сучасного Стокгольма, ви будете дивуватися: невже всього двісті з лишком років тому в цьому прекрасному місті могло таке відбуватися?

«1794» – друга частина трилогії, яку автор назвав «Bellman noir». Тут читач знову зустрічається з Мікелем Карделем та Анною Стіною Кнапп. І тим самим брудним та корумпованим Стокгольмом, який переживає занепад колись могутнього королівства. Ті, хто засумував за темними екстер’єрами й страшними інтер’єрами, неодмінно знайдуть справжнє задоволення від прочитання нового роману Нікласа Натта-о-Даґа.

Джерело: «ТекстОver»

Соціальні мережі
bottom of page