top of page

В Україні відкрився сервіс пошуку інформації про репресованих


До Дня пам’яті жертв політичних репресій Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті відкрив консультаційний центр із пошуку інформації про репресованих. Послуги – безкоштовні.

У пресслужбі Держархіву зазначають, що у центрі всім охочим надаватимуться консультації та відбуватиметься супровід людей, які хочуть дізнатися долю репресованих осіб у 1917–1991 роках. Також обіцяють допомогти підготувати правильні звернення та запити в архіви, аби отримати всю необхідну інформацію про людей, історичні постаті та події.

«Голодомор 1932–1933 років, голоди 1921–1923 та 1946–1947 років, Великий терор, депортації, політичні арешти та вбивства… Жертвами цих людиноненависницьких експериментів стали мільйони громадян. Проте досі далеко не всі імена встановлені. Чимало сімей не знають історію власного роду через вирвані сторінки життя своїх предків. Мета новоствореного центру – підтримати людей, які наважилися розпочати пошук правди як про своїх рідних, так і про свою країну», – говорить директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик.

Звернутися до консультаційного центру можна безкоштовно. Тамтешні фахівці запевняють, що хочуть розвінчати міф, мовляв, архіви – це складні бюрократичні інституції, які є важкими у роботі. До центру можна звернутися в будні з 10:00 до 18:00 за телефонами (067) 298-18-18 або (044) 298-12-12, надіслати листа на електронну пошту poshuk@hdauinp.org.ua або написати повідомлення у Facebook. Крім того, в Архіву національної пам’яті нещодавно з’явився сайт.

Джерело: «ЛітАкцент»

Соціальні мережі
bottom of page