top of page

Національна бібліотека Ізраїлю викладе у вільний доступ 2500 рідкісних стародруків


Національна бібліотека Ізраїлю в Єрусалимі оцифрує й опублікує на спеціальній безкоштовній платформі свою колекцію рідкісних рукописів та книжок.

Добірка, яку планують оцифрувати, складається з понад 2500 унікальних книг арабською, перською та турецькою мовами. Зокрема, вона містить низку Коранів і літературних творів, прикрашених золотом та коштовним камінням.

Предмети колекції датуються IX–XX століттями. Більшість із них бібліотека отримала від лінгвіста, дослідника та збирача рідкісних документів Авраама Шалома Ягуда. Ця добірка є частиною програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу» (Memory of the World Programme). Колекція бібліотеки Ізраїлю є однією з найбільш важливих для дослідників ісламу та культури Близького Сходу.

Проєкт оцифрування став можливим завдяки гранту від одного з найбільших британських благодійних фондів Arcadia. У його межах бібліотека оцифрує рукописи й книжки та завантажить зображення з високою роздільною здатністю на спеціальну тримовну платформу (англійською, арабською та на івриті). До усіх зображень додадуть детальний опис. Також перед скануванням буде здійснено огляд рукописів і вжито заходів щодо збереження предметів у проблемному фізичному стані. Очікується, що проєкт триматиме приблизно три роки.

«Ми маємо честь відкрити цифровий доступ до цих скарбів і сподіваємося, що проєкт сприятиме більшому розумінню та спільному дослідженню ісламської культури. Це одна з низки ініціатив, що поєднують Національну бібліотеку Ізраїлю в Єрусалимі з глобальною спільнотою», – зауважує куратор колекції Ракель Укелес.

Джерело: «Читомо»

Соціальні мережі
bottom of page