top of page

Book Forum оголосив ім’я володаря українсько-єврейської премії «Зустріч»


Переможцем першої українсько-єврейської літературної премії «Зустріч» став Василь Махно. Про це оголосили на офіційній церемонії відкриття 27-го Book Forum, який нині проводиться онлайн.

Журі зокрема відзначило роман Василя Махна «Вічний календар», що вийшов друком у 2019 році. Переможець здобуває грошову винагороду в розмірі 4000 євро (ще 2000 євро передбачено видавцю).

Решта фіналістів отримує по 250 євро кожен. Серед них:

  • Маріанна Кіяновська. Бабин Яр. Голосами (2017);

  • Максим Дупешко. Історія, варта цілого яблуневого саду (2017);

  • Катерина Бабкіна. Мій дід танцював краще за всіх (2019);

  • Ірина Власенко. Учителька німецької (2019).

Роман «Вічний календар» – це своєрідний український літопис, масштабна родинна сага, в якій поєднуються, переплітаються, співіснують і антагонізують історії кількох українських сімей від ХVII століття до наших днів. Тло – всесвітня історія, в якій ніколи не бракувало ні воєн, ні зрад, ні одвічної жаги до життя.

Премія «Зустріч» покликана спиратися на спільний багатовіковий досвід українців і євреїв, що знайшов вираження у друкованому слові. Премія від 2020 року присуджується щорічно за найвпливовіший твір художньої й документальної літератури (почергово), що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства й втілюючи девіз «Наші історії неповні одна без одної».

Джерело: «Читомо»

Соціальні мережі
bottom of page