top of page

Премія імені Шевельова збагачується двома спецвідзнаками


У грудні вже увосьме в Україні вручатимуть премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики. Також цього року започатковуються дві спеціальні нагороди. Відзнакою капітули премії планують вшановувати авторів і організації за внесок у розвиток та популяризацію української есеїстики. Окрім того, з цього року вручатиметься спеціальна відзнака UA: Радіо Культура – нагородою для переможця у цій номінації стане створення радіоверсії твору, яка прозвучить в ефірі Радіо.

Ім’я лауреата традиційно оголосять під час церемонії 17 грудня – у день народження Юрія Шевельова. Тоді ж будуть названі імена авторів, які отримають нові спеціальні відзнаки.

Спеціальна нагорода капітули може присуджуватися українським авторам за їхній загальний есеїстичний доробок; зарубіжним авторам, твори яких перекладено українською; українським авторам, що пишуть іншими мовами; літературним критикам, що аналізують та популяризують есеїстику; видавцям і редакторам періодичних видань, що активно публікують есеїстичні твори.

Есеїста, якому вручать спеціальну відзнаку UA: Радіо Культура, обиратиме експертна група за участі редакторів, продюсерів та журналістів Радіо. Головним критерієм для цієї спецвідзнаки стане не лише майстерність і новаторство в жанрі есею, а й звучання тексту – те, як він надається для художнього читання вголос, оскільки есеїстика – непростий для створення радіоверсії жанр. Саме це допоможе UA: Радіо Культура створити якісну радіоверсію твору у виконанні зіркового голосу.

Джерело: «ЛітАкцент»

Соціальні мережі
bottom of page