top of page

В Україні вперше виходить видання, у якого 500 унікальних обкладинок


Невдовзі побачить світ колекційне видання «Нарбут», кожен примірник якого має унікальну обкладинку.

Для того, щоби кожна з 500 книжок накладу отримала свою обкладинку, команда проєкту створила спеціальний алгоритм, який згенерував випадкові композиції робіт Георгія Нарбута, обираючи з візуального матеріалу, що розміщений всередині видання.

«Оригінальний посмертний «Нарбутівської збірник» не зберігся повністю – тільки двома неповними фрагментами. Тираж був знищений просто в друкарні – майже всі автори в цей момент виявилися репресованими або вбитими радянською владою. Топити за українську культуру в 33 році вже було злочином. Обкладинка збірки теж не збереглася, і якою вона була – можна було тільки здогадуватися. Це стало відправною точкою нашого дизайну», – говорить учасник проєкту Олександр Биченко.

Також він зазначає, що другою причиною стало бажання краще познайомити українців з творчістю Нарбута.

«Попри те, що він один із найвідоміших українських дизайнерів початку ХХ століття, остання книжка про Нарбута (не рахуючи «Абетки») була видана в середині 80-х. Звичайно, в радянській книзі не говорилося ні про українську геральдику, ні про те, що ми сьогодні можемо назвати першим брендингом молодої незалежної української держави. Навіть у 2020 році в Google два–три десятки знакових (а насправді просто розтиражованих) нарбутівських робіт. Помістивши на обкладинку випадкові комбінації відомих і рідкісних робіт, ми трохи руйнуємо цю стіну вже при одному погляді на вітрину книгарні», – говорить дизайнер.

Як відомо, у травні цього року виповнилося 100 років з дня смерті видатного українського художника-модерніста Георгія Нарбута.

Джерело: «Читомо»

Соціальні мережі
bottom of page