top of page

У Сумах нагородили переможців Конкурсу малої прози «Open world» 2019


Суми конкурс оповідань видавництво

11 січня в Сумській міській галереї пройшла урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу оповідань «Open World». Гості прибули з різних куточків України і отримали грошові призи, дипломи та сувеніри на згадку про Суми.

Модератором заходу був голова оргкомітету конкурсу, член журі, голова Мистецької студії «Орфей», член Національної спілки письменників України Сергій П’ятаченко. Він також озвучив побажання членів журі, які ті хотіли б передати переможцям. Ініціатор конкурсу «Open World» Аддісон Хоффман розказав про ідею цього проекту та майбутні плани, а адміністраторка Наталія Бурмака – про «залаштункову» роботу оргкомітету.

Член журі, літературний критик, к.п.н., доцент Ніна Головченко зазначила: “У добірці з 594-х(!) конкурсних оповідань та його різновидів (психологічна драма, любовна історія, фентезі, детектив, нон-фікшн, горрор) автори торкалися різної тематики − історичної (козаччина, голодомор, давня, радянська і незалежна Україна) та актуальної (війна з Росією, тема Криму, Донбасу, проблеми людей на окупованих територіях і біженців, проблеми адаптації УБД до мирного життя). Писали про вічні проблеми кохання і людських взаємин, проблеми самотності (у людей різного віку та у зв’язку з розвитком інтернет-технологій). Розкривали проблеми звичайної простої людини, українського села, а також проблеми екології”.

Переможці конкурсу

Христина Коціра (м. Київ), 1 місце

Народилась на Тернопільщині. Журналістка. Працювала на телеканалах Тоніс, СТБ, Ictv. Зараз займається вихованням дітей і пише репортажі та статті. Співпрацює з Українською правдою та Громадським. Художні твори почала писати минулого року. Зараз працює над романом.

Ірина Агафонова-Ясінська (с. Тупальці Новоград-Волинського району Житомирської області), 2 місце

Народилась в селищі міського типу Кам'яний Брід (Баранівський район, Житомирська область). Після загибелі батька родина переїхала до с. Тупальці. Навчалась у Житомирському ВПУ №17 на виконавця художньо-оформлюваних робіт. Потім здобула фах вчителя-філолога й редактора освітніх видань. Працювала у школі, пізніше - у газеті «Лесин край». Друкується у Хмельницьку, Львові, Луцьку та в місцевій пресі.

Петро Ковальчук (м. Рівне), 3 місце

Випускник Острозької академії. Вивчав право. Має у доробку багато текстів, але жоден з них не публікував. Коли побачив оголошення про конкурс – вирішив випробувати долю і подати свій твір.

Четверта переможниця не змогла приїхати, але надіслала своє відео-звернення.

Олена Бойко (село Гейківка Криворізького району Дніпропетровської області) - спеціальна відзнака журі.

Народилася в селі Гейківка Криворізького району Дніпропетровської області, де і нині проживає. У 2007 році закінчила Криворізький педагогічний університет, працює вчителем молодших класів у Гейківській школі, взагалі в школі - з 1993 року на посаді організатора, бібліотекаря, а потім - вчителя. Має п'ятеро діток, наймолодшій дочці – 8 місяців. Писати вірші почала ще у 2 класі школи, прозу - у 10 класі. Твори виходили друком у районній газеті, брала участь у літературних конкурсах обласного рівня, вірші друкувалися у конкурсних збірках. Мріє стати відомою письменницею.

Відзнаки у номінації «За твір, тематика якого пов’язана з Сумською областю (про вихідців з Сумської області, історію міст, селищ, тощо)» отримали:

Катерина Ступар (псевдонім Катерина Холод) (м.Ірпінь )

За фахом - філолог. Раніше тільки читала книжки, але вже два роки як їх пише, для дорослих та дітей. Творчій активності сприяв переїзд з Києва до Ірпеня. Зупинятися в письменництві не планує та цього року нарешті напише роман.

Тамара Васильєва (м.Кременчук)

Спеціальність вчителя біології та хімії в отримала Житомирському педагогічному інституті. Зараз очолює дім дитячої та юнацької творчості. Пише переважно вірші. Володарка чисельних літературних відзнак та премій.

Відкриттям, яке справдило назву конкурсу, стало те, що переможці-дебютанти змогли випередити поважних та визнаних авторитетів - так вирішило журі.

Після церемонії нагородження відбулася святкова вечеря та знайомство з різдвяним гастрофестом «Слобожанські смаки-2020».

Довідка. З 1 травня до 1 листопада 2019 року тривав всеукраїнський конкурс оповідань «Open World - 2019», організатором якого виступила Сумська мистецька студія «Орфей» (керівник Сергій П’ятаченко), а ініціатором та спонсором меценат з США Аддісон Хоффман. Конкурс привернув увагу сучасних майстрів слова та надав їм можливість заявити про себе. На конкурс було надіслано майже 600 оповідань від авторів з різних міст України та з-за кордону. Серед авторів були і відомі письменники, і початківці. Протягом півтора місяця авторитетне журі оцінювало майстерність надісланих творів. До складу журі увійшли знані письменники, відомі літературознавці та критики з Києва, Івано-Франківська, Сум.

Соціальні мережі
bottom of page