top of page

Оголошена фокусна тема 27 BookForum


Форум видавців

27 Львівський міжнародний BookForum відбудеться 16-20 вересня 2020 року. Декілька років поспіль команда та програмна рада фестивалю обирає фокусну тему, мета якої — звернути увагу на проблеми, актуальні для українського суспільства. Цьогоріч у фокусі BookForum — Перепис населення: знати, хто ми є.

Кураторкою фокусної теми головного культурного фестивалю країни стане Ганна Улюра — українська літературознавиця, кандидатка філологічних наук, літературна критикиня.

«Що ми знаємо один про одного? Можемо почути за стіною, як говорять сусіди і відзначити, якою мовою вони спілкуються. Можемо на око визначити стать перехожого. Можемо напружити увагу і спробувати вгадати вік та етнічне походження випадкового знайомого. Можемо помітити, до якої церкви зайшла людина і зробити висновки про те, якому богу вона молиться. Либонь, це і все. І цієї інформації, яку отримуємо суто чуттєво — побачивши, почувши, — уже її часто буває забагато. Ми обмежуємо інформацію, що надходить від інших людей і особисто нас не стосується. Ми шануємо у такий спосіб кордони своєї приватності і не любимо, коли їй порушують непотрібними нам повідомлення. Ми добровільно усамітнені і недостатньо ізольовані: так і працює інформаційний світ, у якому виживаємо. Тому настав час зрозуміти – хто ми є», — окреслює фокусну тему Ганна Улюра.

Фонд народонаселення ООН рекомендує проводити переписи принаймні кожні десять років та пояснює, що інформація, зібрана під час перепису, є «критично важливою для якісного врядування, формування політик, планування розвитку, скорочення ризиків, відповідей на кризи, програм соціальної допомоги та аналізу ринків для бізнесу».

Такий вибір теми фестивалю не є випадковим, бо останній і єдиний загальний перепис населення в незалежній Україні був проведений 2001 року. Минуло 19 років з того часу, коли українців останній раз обліковували.

«Ми вирішили «погратися з сенсами» і вибрали фокусну тему «Перепис населення: знати хто ми є». Ідентифікація людей – це те, що прямо або опосередковано впливає на споживання культури і літератури, зокрема. На 27 BookForum будемо ставити прості, але очевидні запитання, тому що наша мета – почути відповіді та спробувати їх проаналізувати. Можливо, вони будуть неочевидними, бо те враження, яке у нас складається про не зовсім близьких людей, може бути повністю хибним», – Софія Челяк, програмна директорка BookForum.

Перепис населення – наскрізна тема, що проявлятиметься у запропонованих кураторами подіях і проектах 27 Львівського міжнародного BookForum.

Прийом заявок на участь у 27 BookForum буде оголошено в травні 2020 року.

Джерело: "Літакцент"

Соціальні мережі
bottom of page